søndag den 17. april 2011

Italienske boller

Indkøb:

1 kg type 00 mel
1 kg durum mel
50 g gær
olivenolie
havsalt
6 dl vand (2,5 koldt & 3,5 kogende)

bland vandet, opløs gæren i vandet. Kom olie, salt og durum mel i til dejen er tykflydende, ælt type 00 mel i til dejen bliver fast, men stadig fedtet og blød. Lad den hæve min. 2 timer, gerne længere. Tænd ovnen på 180 grader. Form boller, brug gerne mere durum mel, hvis den er for klistret. Lad dem efterhæve min. 30 min. Bag i ca. 14-20 min alt efter størrelsen. JEG BRUGER ALDRIG ALLE 2 KG MEL.. Føl dig frem og find lige præcis den blanding der passer dig bedst.

Langtidsstegt lammekølle ala Jamie Oliver




Indkøb:

1 lammekølle a ca. 2 kg
1 bundt rosmarin
havsalt
peber
1 helt hvidløg

Sovs:
1/2 l. hønsebouillion
væden fra køllen

Grov Kartoffelmos:
2,5 kg bagekartofler
4-5 gulerødder
Evt: pastinak eller majroe

Tænd ovnen på max grader.

Rids Lammekøllen, smør med olien drys med salt og peber, læg rosmarin henover  sammen med hvidløgs fedderne. Pak den i et fad, som dækkes med staniol. Når ovnen er varm sættes køllen ind, skru ned på 170 grader og lad den stå i 3-4 timer.

Sovs:
Kog vandet og opløs bullionterningen deri. Hæld væden fra køllen i en gryde og kog op, hæld boullion i og jævn evt. med maizena. Kog den kort og server :-) MUMS

Grov kartoffelmos:
kog kartofler og grøntsager. Mas dem med et piskeris og 2 spk. smør, groft, den skal ikke være lind.

Køllen serverer vi på et spækbræt og så skærer man bare en luns ved bordet... ENJOY!!

mandag den 28. februar 2011

Helles fantastiske tomatsuppe

Indkøb:

3 ds. Cherrytomater
3 ds. hk. tomater
6 fed hvidløg
3 store løg
8 stilke frisk timian
2 tsk. oregano
salt & peber
1 milda madlavningsfløde
1/2 L vand
3 grøntsags boullion terninger

Snit løg og hvidløg, svits i olie uden de tager farve. Hæld cheerytomater, hk. tomater, krydderier og terninger i. Kog i ca. 20 min. Kør en stavblender igennem til den har passende konsistens. ( husk at tage gryden af varmen så suppen ikke sprøjter!)  Hæld vand og fløde i og kog igen i 10 min. Jeg tilsatte idag en omgang fuldkorns suppehorn som kogte med de sidste 7 min.

fredag den 4. februar 2011

Karry suppe (lidt stærk)

Indkøb:

2 Pastinakker
4 gulerødder
1,5 kg kartofler (bagekartofler giver en lidt mere cremet suppe)
2-3 tsk. karry
1 tsk salt
peber
2 løg
1 L vand
2 stk boullion terninger
Evt. 1 dl soyafløde

Skræl, pil, vask og skær løg, kartofler, pastinakker og gulerødder. Svits det hele i olivenolie, det må IKKE tage farve. Kom salt, karry og peber i. Hæld vand og boullion terninger i og kog i ca. 30 min. HVIS der skal fløde i så er det nu og så gives suppen lige et opkog igen.

torsdag den 3. februar 2011

Helles kartoffel/porre suppe



Indkøb:

1,5 kg bagekartofler/alm. kartofler
3-4 porrer
1 L vand
3-4 Friske Timian kviste
salt
peber
2 stk.  grøntsagsboullion terninger
250 ml soyafløde


Skræl kartofler og skær i tern, snit porrene og svits det hele i olivenolie. Det må IKKE tage farve. hæld vand, salt, peber, timian og terninger i. Kog det hele i ca. 30 min. Hæld fløde i og kog op, server med lækre Mini Flutes..

Mini Flutes.


Indkøb:
1 kg mel ( blandede idag 300 g ciabatta, 300 g sigtet spelt og 400 g groft spelt)
6 dl vand ( 2,5 kogende + 3,5 koldt)
2 spk. oliven olie
1 tsk salt
50 g gær

Opløs gær i lunkent vand, kom salt, mel og olie i og ælt godt. Lad dejen hæve tildækket med enten en pose eller Wita Wrap i så lang tid du gider, MINDST 1 time.
Form mini flutes og lad dem hæve 1 time. Tænd ovnen på 200 g og stil en lille skål vand i bunden.
Bag flutes i 10 min. tag dem ud og pensl med oliven olie og put krydderier på efter smag.
Bag igen i ca. 10 min.

søndag den 9. januar 2011

Lady og vagabonden spaghetti og kødboller

Indkøb:



Kødboller
500 g Hakket oksekød 5-7 %
2  løg zittauer eller alm.
1 æg
½ dl. rasp
1 håndfuld revet parmesan gerne frisk!
1 dl mælk
1 tsk timian
½ tsk. fint salt
Peber efter smag
Paprika efter smag


Tomatsovs:
3 ds. hakket eller flået tomater
1 spk. sød chili
1 tsk paprika
1 tsk salt
peber
frisk basilikum
2 zittauer eller alm løg
1 spk. olie


Spaghetti:
500 g fuldkorns spaghetti
salt


Tomatsovs:
Smid det hele i en gryde og lad det simre, gerne i 1 times tid, sovsen skal koge ind og blive dejlig tyk og cremet, jeg kører stavblænderen igennem halvvejs, da sovsen bliver mere cremet af det.... Når sovsen er dejlig tyk og smagt til med evt. ekstra krydderier puttes bollerne i mens spaghettien koges efter anvisning på pakken.
Du kan sagtens bruge hvidløg, MEN da jeg ikke kan tåle det, undlader jeg det altid i mine opskrifter! Server med masser frisk basilikum.






Kødboller:
Tænd ovnen på 200 G.
Vend løgene på en pande med olivenolie, de må ikke tage farve. Bland alle ingredienser i en skål til en blød fars, lad den hvile i ca. 20 min, Tril små boller og læg dem på en bageplade og bag i ca. 20-30 min alt efter størrelsen.

Flutes

6 dl lunkent vand
50 g gær
3 tsk. havsalt
2 spsk. olie
ca. 1 kg speltmel ( brugte idag ca. 900 g sigtet speltmel og en rest fuldkorns speltmel)


Kog 2 1/2 dl vand og bland med 3 1/2 dl koldt vand, så det bliver lunkent, smuld gær og salt i og rør godt.
Bland olie i og ælt melet i lidt efter lidt til dejen er dejlig blød og smidig, mængden af mel kan variere.
Lad dejen hæve mindst 1 time og form derefter 4-6 flutes ( jeg æltede en rest cheddar ost i noget af dejen, for at få ostebrød og det var LÆKKERT) og lad dem hæve igen 15-45 min. alt efter hvad du har tid til den dag, tænd ovnen på 200 G stil en lille skål med vand i bunden og bag flutes i 10 min, tag dem ud og pensl med olivenolie, idag krydrede jeg med timian, havsalt, allroud krydderi og frisk cheddar ost. Bag flutene videre i ca. 10 min, mine var store og fik lidt mere. 




Den her opskrift bliver lavet på slum og ca. tider, da det som regel er de bedste opskrifter :-)