søndag den 9. januar 2011

Lady og vagabonden spaghetti og kødboller

Indkøb:



Kødboller
500 g Hakket oksekød 5-7 %
2  løg zittauer eller alm.
1 æg
½ dl. rasp
1 håndfuld revet parmesan gerne frisk!
1 dl mælk
1 tsk timian
½ tsk. fint salt
Peber efter smag
Paprika efter smag


Tomatsovs:
3 ds. hakket eller flået tomater
1 spk. sød chili
1 tsk paprika
1 tsk salt
peber
frisk basilikum
2 zittauer eller alm løg
1 spk. olie


Spaghetti:
500 g fuldkorns spaghetti
salt


Tomatsovs:
Smid det hele i en gryde og lad det simre, gerne i 1 times tid, sovsen skal koge ind og blive dejlig tyk og cremet, jeg kører stavblænderen igennem halvvejs, da sovsen bliver mere cremet af det.... Når sovsen er dejlig tyk og smagt til med evt. ekstra krydderier puttes bollerne i mens spaghettien koges efter anvisning på pakken.
Du kan sagtens bruge hvidløg, MEN da jeg ikke kan tåle det, undlader jeg det altid i mine opskrifter! Server med masser frisk basilikum.






Kødboller:
Tænd ovnen på 200 G.
Vend løgene på en pande med olivenolie, de må ikke tage farve. Bland alle ingredienser i en skål til en blød fars, lad den hvile i ca. 20 min, Tril små boller og læg dem på en bageplade og bag i ca. 20-30 min alt efter størrelsen.

Flutes

6 dl lunkent vand
50 g gær
3 tsk. havsalt
2 spsk. olie
ca. 1 kg speltmel ( brugte idag ca. 900 g sigtet speltmel og en rest fuldkorns speltmel)


Kog 2 1/2 dl vand og bland med 3 1/2 dl koldt vand, så det bliver lunkent, smuld gær og salt i og rør godt.
Bland olie i og ælt melet i lidt efter lidt til dejen er dejlig blød og smidig, mængden af mel kan variere.
Lad dejen hæve mindst 1 time og form derefter 4-6 flutes ( jeg æltede en rest cheddar ost i noget af dejen, for at få ostebrød og det var LÆKKERT) og lad dem hæve igen 15-45 min. alt efter hvad du har tid til den dag, tænd ovnen på 200 G stil en lille skål med vand i bunden og bag flutes i 10 min, tag dem ud og pensl med olivenolie, idag krydrede jeg med timian, havsalt, allroud krydderi og frisk cheddar ost. Bag flutene videre i ca. 10 min, mine var store og fik lidt mere. 




Den her opskrift bliver lavet på slum og ca. tider, da det som regel er de bedste opskrifter :-)

søndag den 28. november 2010

1. Søndag i advent...

Byder på julehygge og pynt, dog uden ungerne, som hellere vil nyde sneen :-)

Bagte lidt speltpebernødder...

Indkøb:

1 brev Dr. Oetker pernøddekrydderi
4 1/5 dl Sigtet Speltmel
1 1/2 dl rørsukker
1 æg
125 g smør

Tænd ovnen på 200 G.

Bland krydderi, mel og sukker godt sammen. Smuldr smøret i melblandingen, saml med æg.. Tril lange pølser og skær i små stykker som rulles til kugler. Bages ved 200 g i ca. 10 min alt efter størrelse.

Smager fantastisk og er snyde nemt :-)

torsdag den 25. november 2010

Frikadeller








Indkøb:


1 kg hakket kalv/flæsk eller hakket kylling
4 tsk. salt
1 tsk. peber
2 stort løg
2 spsk. groft speltmel
2 æg
1 håndfuld havregryn
3 små gulerødder
1 håndfuld hvidkål


Hak løg, gulerødder og hvidkål rigtig fint. Bland det hele godt og steg dem i milda/becel.


"græske" frikadeller: Tilsæt en håndfuld smuldret fetaost inden du steger farsen :-)


Lav en mega portion og så er der frikadeller til den ene dag og boller i karry til den næste :-)

Kødboller





Indkøb:


½ kg hakket kalv/flæsk eller hakket kylling
2 tsk. salt
½ tsk. peber
1 stort løg
2 spsk. Groft speltmel
1 æg
1 tsk karry


Hak løg og bland det hele godt... Bring en gryde vand med salt i kog, form små "boller" og kog dem IKKE for mange i gryden af gangen, helst kun 1 lag.



Red Velvet muffins 1. forsøg







Indkøb:

250 g Sigtet speltmel
2 spsk.  kakao
115 g smør (brugte alm. smør idag)
3 æg 
1 tsk. vanille essens
260 g rørsukker 
1½ flaske rød frugtfarve!!!
240 ml kærnemælk
1 tsk. hvid eddike
1 tsk. bagepulver

Hvid topping:
50 g  smør
1/2 pk. Philidelphia flødeost naturel
1/2 tsk. vanille essens
flormelis efter smag
Evt:  kokosmel


Tænd ovnen på 175 g.

Sigt mel og kakao sammen i en skål. Tag en ny skål og pisk smør og sukker til det er hvidt. Slå æggene ud i en lille skål  og pisk lidt af gangen i sukker/smørmassen. Tilsæt vanilleessens og pisk igen godt.
Bland kærnemælk og rød frugtfarve sammen i en større skål. Stil pisekeren på laveste hastighed og pisk halvdelen af melblandingen i Smør/sukkerblandingen når det er blandet piskes den røde kærnemælk i, pisk derefter stadig langsomt resten at melblandingen i.  Tag en lille skål og bland eddike og bagepulver og lad det bruse af. Vend hurtigt bagepulver blandingen i dejen med en dejskraber. De hæver ikke helt vildt meget....

Put dejen i muffinforme og bag dem i ca. 15-20 min. alt efter størrelsen.


Hvid topping:Pisk smør, flødeost, vanille essens og flormelis sammen til den cremet masse, pas på den ikke bliver for sød...



Pynt det HELT kolde muffins med topping og drys med kokosmel :-) MUMS

tirsdag den 9. november 2010

LAGKAGE med hindbærskum

INDKØB TIL BUNDE:
6 æg, delte
250 g rørsukker
180 g sigtet speltmel
1½ tsk. Bagepulver

Tænd ovnen på 180 grader.
Del æggene i blomme og hvid ELLER brug past. æggehvide og blommer. Pisk æggehviderne stive. Pisk rørsukker i lidt af gangen. Pisk æggeblommerne i marengsmassen.
Sigtet speltmel og bagepulver blandes og sigtes ned i massen. Vend det forsigtigt  med en dejskraber. Læg bagepapir iden form du vil bage bundende i og bag den i ca. 10-20 min. afhængig af størrelsen på formen.
Lad "kagen" køe af og vend den ud på et sukkerdrysset fad, del den i 2 eller 3 og læg den nu sammen med evt. hindbær/brombær eller skovbær skum. Man kan også bruge helt alm. kagecreme :-)

Opskrift på Hind/brom eller skovbærskum:
læg 5 blade husblas i blød.
Kog 300 g frossen frugt med 50 g florsukker, kornene fra en vanilie stang + den tomme stang.. Det skal ikke bulderkoge, put de 5 vredne blade i frugtmosen og rør godt. Pisk 1/2 l fløde til letpisket skum og bland 1/3 del i frugtmosen og rør godt igennem, vend nu i resten af fløden og lag en bund i en lagkagering og hæld skummet i. Afslut med en top og stil på køl til dagen efter.